Jumaat, 9 Disember 2016

Merah dan Aku

Assalammualaikum semua
Sihat ke?
Aku?
Alhamdulillah...ihiihi

Episod hari ni seperti tajuk hari nih...
😀😁😁😁😁😂
dna

dna
hahahahh...
tata

Isnin, 28 November 2016

Bangun Lambat!

Assalammualaikum Paakwee n Maakk wee sekelian 😊
Seronok pulak ada emoticon plak dah...hik..hik...
😀😁😄
Hari ni aku cerita menerusi orang lidi la yek..

dna

dna

dna


dna

dna

dna
huhuhuh....
jangan tiru perangai aku!!!!
hahahahah...sampai x donga bunyi jam loceng...
aduiii
😜😞

Ahad, 30 Oktober 2016

Asal usul kuih

Assalammualaikum semua,
Sihat ke?
Aku? 
Alhamdulillah sihat je.

Rindunya aku pada blog nih.
Heeee....lama aku tak menulis cerita di sini.

Sel-sel otak ku berhubung lebih hari nih...kikiki...
Aku ada idea hari ni disebabkan mak.
Masa sarapan pagi tadi mak tetiba tanya...
"Kuih samosa dengan karipap ni asal dari mano?

Wow!
tetiba aku dapat ilham untuk cari maklumat tentang kuih-kuih tu.
Mungkin ada yang tahu mungkin ada yang tak tahu kan...

Jadi aku kongsi sedikit maklumat.....
dna
Owah ada typo plak *bentuknya....tak perasan pulak aku masa menulis tadi
AiyOOo
sorry!
dna

aku cari  di wikipedia.
gambar-gambar tu dari pak cik  google 
heeeee...


Sebelum tu, Cantik pulak muka depan blog masa aku sign in tadi...

Okay larh..
Kalau aku kerajinan nanti...aku tambah...
wohooo...

Selamat bercuti!!!!

Ahad, 28 Ogos 2016

Manggis

Assalammualaikum semua,
Apo koba?
lamo den tak menjengah blog ni...
hehe....

Musim buah-buahan sekarang ni kan.
kalau di rumah aku ni bagaikan berperang dengan kera dan beruk..
Apa taknya, buah tu masih muda..elok dipetiknya.
Kadang-kadang tu siap bercakap..
"eh, jangan la buat camtu....da masak nanti makan la..."
kikiki...paham ke diorang..
:p
Petai pun berbuah jugak.
Harap2 yang tu pun jangan la di petik...

Ok berbalik cerita buah manggis.

dna

 Nama glamour buah manggis yang lain ialah Garcinia mangostana L
 Buah manggis juga dikenali sebagai buah ratu.
Kalau durian kita sebut sebagai raja buah.
Kira pasangan dia ler tu...heee...

Apa khasiatnya?
Hasil carian aku sebentar tadi, antara khasiatnya adalah :-
  • kaya dengan antioksidan
  • baik untuk tekanan darah tinggi
  • mengurangkan kolestrol
Uniknya buah ni kan terletak pada isinya dan kulitnya.
Kenapa aku cakap cenggitu?
heee...korang pun tahu kan...heee..
meh sini tengok gambar berikutnya,
 
dna

 cuba perhatikan pada bahagian bawah kulit manggis.
berapa kelopak yang korang lihat.
5 kan?
Apabila kita buka...kandungan isinya sama dengan jumlah kelopak pada kulit tu..
kih...kih.....kih...
lama aku tak menaip...

Maaf la kalau tersalah info ke apa ke...
Korang carilah ye kalau nak maklumat lengkap tentang buah manggis ni.
Aku tulis ringkas2 je...
Ratu M masih lagi menguasai diri...hohoho....
ok lah bai!

Rabu, 27 Julai 2016

Selamat Hari Raya

Assalammualaikum semua,
Moga kalian semua sihat sejahtera hendaknya.
Masih belum terlambatkan untuk aku ucapkan Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin.

Ye...yeee.yee..aku tahu. Raya dah nak habis baru aku nak ucap...
Yeee...yee aku tahu  lama sangaat aku tak mengarang di sini.
Yee..yee...aku tahu aku malas...hahahahahah...

Yee...yee...aku malas nak mengadap cik lappy, cik handset dan semua media yg adO...
kununnye la...
hahaha...
Hari nih rasa "terlalu rindu"...
macam lagu tu...
Maka aku menjengah la ke sini...

Dalam menyambut...raya ada juga berita sedih yang aku terima...
Pemergian anak sepupu aku...
Al-fatihah...

Macam mana sambutan hari raya korang semua?
Aku?
Biasa-biasa aje...sederhana.
Aku kongsi lah sikit gambar-gambar yang menarik bagi aku larh...

dna
yummy...sedap...tempah jer pun
 
dna
ermm...nanti nak order lagi...kiki


dna
Hahaha...yang tengah tu jangan anggap kuih plak...habis rongak gigi nanti :P

 weih...rasa lapar pulak aku...
chau dulu..
jaga diri baik-baik ye
;)

Selasa, 31 Mei 2016

Kenduri

Assalammualaikum,
Apo koba?
Lamo dah...tak update....
Yes! bercuti panjang lagi kite...hehehe

Minggu pertama cuti ni...Mak buat kenduri.
Fenat le weih...
Baru je selesai segala-galanya.

Alhamdulillah selesai sudah...

dna
 majlis bertunang adik aku..
terima kasih semua yg membantu...
heee

Jemputlah ke blog adik aku
hehe..

Isnin, 18 April 2016

Merdu

Hai awak, awak dan awak semua....
meh dengar lagu
janam janam versi melayu ni


bestkan!

Kasih oh kekasih
Kau selalu disisiku
Berjanji setia kita
bertemu semula
Berdua jasad berbeza
Namun hati menjadi satu
Jadilah milikku
Selama-lama jangan
pernah tinggalkan diriku
Dan hanya kamu yang bisa
Mengubati rasa rindu
Tanpanya dirimu
Hatiku tidak menentu
dan hanya satu permintaan
yang ku minta darimu
jadilah milikku selama-lama
jangan pernah tinggalkan diriku...

Isnin, 4 April 2016

Semakin lesu

Assalammualaikum,
Apa khabar geng.....
sihat hendaknya ye....

Aku lalu lalang je kat sini.....
Bila aku nak create satu post baru....
jejari aku terhenti...
idea hilang....ah senang cerita tak do idea...
Seronok baca blog korang semua....
Blog aku nih ha...semakin lesu ibarat tanah yang kering kontang....
Heee...begitu kering kontangnya idea aku....
Rasa da macam bertitle "Blog Lesu" tak pun "Blog Bila Nak Update"
ekekekeke.....
Aku akui aku semakin tak rajin nak update apatahlagi nak komen entri korang semua.
Kira beruntungla...kalau korang dapat komen dari aku tu....:p
Di muka buku pun boleh dikira dengan jari...pada aplikasi wassap aku cuma seen aje....
di weehat pulak....aku ronda2 di people nearby....sorang pun aku  x accept jadi kawan...
semua seen....
ekeeke....
Agaknya aku dah tepu sangat dengan semua tu...
Hari ni dapat salam je dari wassap....entah si polan mana aku tak tahu...
maleh nak taip...n layan nombor yang aku tak kenal....
eekekeke....berjanggut la orang tu tunggu aku jawap....haha...
Letihhhh la....

rentak semakin hilang arah.... 
cik-cik lappy n cik printer semua aku bawak tido.
Kerja aku tangguhkan....
rasa macam nak menaip minit mesyuarat tapi........
korang pun pandai agakkan apa jawapannya....
Hmmm....rasa macam betul2 tak tahan dengan kerja yang aku terpaksa hadap selama 12 thn ni
pelbagai rupa dan ragam...
huhuhuhu......rasa macam nak berhenti je

warrrggghhhhhh....tak tahaaaaannnn......
Hmmm....kena cari cerita2 yang kelakar lah...supaya aku bergelak ketawa
Mana la tahu semangat membara pulak.....

Ahad, 13 Mac 2016

Merapu

Assalammualaikum....
dna
hahahahahah 
lawak yang tak berapa lawak...
anggap la lawak petang yo....
hahahahahah.....

Sabtu, 12 Mac 2016

Kembang

Assalammualaikum semua,
fewww...nasib baik cuti seminggu...heeeehe..
Yabedabeduuuu....
serOnok bukan kepalang..

hahahahhaa......
da macam budak daaa....
Ermm...kojo....ish...
buat semak kepala otak bila sebut...huhuuh..
...tapi...amanahkan...kena la buat...walau macam mana susah pun...
ermm...stop dulu sebut pasal kerja....

Kembang...
 
dna
 ye...
story mory tentang dak demok nih...
hee...
Aku perasan da dua tiga hari 
dia ni tak makan...
tido je..kejenya...
risau pulak....
sakit kah dia....
Sihat la ye kembang....
mummy risau
:p
tiru....sikit...ayat cerita tundukkan playboy itu
ihiks....

Khamis, 18 Februari 2016

Putih itu menawan kalbu

Assalammualaikum semua,
Bertemu lagi kita di sini....
heee....moga kalian semua sihat sejahtera hendaknya.

Tadi aku menjengah-jengah entri korang.
Heee...ada yang menarik, lucu, berkongsi ilmu dan macam-macam lagi larh.
Hari ni aku sedaya upaya meluangkan masa yang ada.
Aku paksa diri untuk siapkan kerja bertulis tu cepat-cepat.
Errmm kerja menaip ada lagi....hurmmm..
Semacam ada seruan pulak blog ni hari...
eee...hehehe.. 

Memandangkan line tenet ni nih da laju sedikit dari yang dulu...
mungkin la aku akan udate cerita di sini.
Itu pun kalau ada yang menarik...hehe...
(huruf m tu payah nak ilang la...)
kikiki.....

Ha...cukup mukadimah yang itu....
ok aku terangkan larh apa yang menawan kalbu sangat tu.
Entah sebab apa aku pun tak tahu la kan....
Dari awal tahun  sampailah sekarang warna putih tu aku minat sangat.
hahaha...kalau ikutkan warna yang aku suka tu berubah-ubah.
universal punya kaler...
:P
Tapikan warna putih ni susah nak jaga...
Jadi antara nak beli n pakai mungkin berpuluh kali aku pikir.
hehe...

Ok, barang apa yang aku suka tengok dengan warna putih nih
.
.
.
.
Taraaa....
google mari...
 Ye, beg...pandai ko teka....heeheh...10 markah..
yang mana satu bentuk beg yang aku pernah pakai ye....
  1. Cantik la jugak...sebab blink2..tapi kalau dapat dengan aku yang kasar ni jawabnya....tercabutla...menda alah yang cantik tu
  2. bentuk macam beg tu pernah aku gunakan tapi bukan warna putih la....
  3. Pilihan ketiga memang pernah aku guna...senang nak sumbat semua barang...pun bukan warna putih aku beli...hitam yang aku gunakan....
  4. gambar yang terakhir tu aku suka tengok sebab macam bosa yo beg tu...hehe...
Tapi sebenarnya aku lebih selesa dengan beg sandang....
Sampai kawan-kawan tempat kerja aku tu cakap
"....Na kalau ko gunalah handbag...wow maun ribut petir bilik ni "
cis....hahahah
Barangan seterusnya ialah....
Ye..ye...betul-betul....
kasut!
pakcik google
 Kalau warna putih la kasut sukan aku kan...alamatnya..xkan jumpa la warna putih tu...
hahahah..ntah2 comot jadinya...
tapi kan teringin nak warna tu....
Ermmm...gambar no1 dan no.3 pernah aku gunakan bentuk kasut gitu..cuma berwarna la.
bentuk no. 2 tu unik...cantik...
Hehe..sebenarnya kasut...sukan aku tu tunggu masa je lagi....
uishh...maleh tul nak pi kodai...uhuhuhu....
kena beli baru da tu....
Korang lak suka warna apa pulak taun ni?
Ok..den cau dulu...
tata...

Khamis, 7 Januari 2016

Oh Januari!

Assalammualaikum semua,
moga korang semua sihat sejahtera hendaknya.

heeee....
bunyi macam mengeluh je kan tajuk entri aku kali nih....
ihikkksss.... memang pun~
heeeee...

Aku rasa macam padat,mampat, ketepuan dan apa lagi yang boleh aku gambarkan untuk bulan januari nih. 
HEHE....kerja makin banyak datang bertimbun
dan aku rasa ntah mana satu yang nak aku dulukan.
Pada aku semuanya penting.
Kawan-kawan aku juga cakap benda yang sama.
"ENTAH MANO SATU NAK BUEK"
haha....


Hari nih aku rasa betul2 penat.
Kawan2 ku juga balik lambat hari nih.
Masing2 bertanyakan benda yang sama
"EH, KO DAH SIAP DATA TU"
"EH, KO DAH BUAT YANG ITU"
'_'
Waaaaaaaa......rasa nak nangis bila dgr ada kawan yg dah siap.
Jeles pulak aku rasa.
Team aku pun tertanya2 sesama sendiri macam mana 
dia bagi masa buat semua tu.

Biasalah aku pun manusia biasa,
yang punya rasa,
yang punya perasaan.
Kadang2 sesak napas aku nih bila orang nak semua benda cepat2
Adoi la hai.....
OH JANUARI YANG MANTOP!
HUHUHU
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...